De cloud met Google Drive

Door 24 april 2013Tips & Trucs

De cloud! Naar mijn mening, fantastisch! Er zijn velen opslag aanbieders met als meest bekende; Dropbox, Onedrive en Google Drive. Mijn keuze is hierbij uitgegaan naar Google Drive met als argumenten:

  • Google! Ik ben al jaren een trouwe gebruiker van Gmail en maak veel gebruik van diensten voor ontwikkelaars als Google Analytics en Google Webmaster Tools. De privacy kwesties maak ik me geen zorgen om. Zo’n grote tent met zoveel gebruikers wereldwijd, zal mijn foto’s niet één voor één gaan bekijken.
  • Bestandslimiet van 10GB. Ik heb alles in de cloud en dus ook de op mijn computer aanwezige films waarvan de bestandsgrootte wel eens richting de 10GB gaat. (Dropbox heeft daarin tegen géén limiet en Onedrive maximaal 2GB)
  • De prijs, momenteel zit ik op 200GB 1000GB (in maart 2014 is dit verhoogd) aan cloud opslag voor slechts $9,99 per maand, omgerekend met de huidige koers slechts €7,68. (Dit is velen malen goedkoper dan Dropbox die voor 500GB al $49.99 per maand rekent)
  • Een Android app (wat alle andere tevens ook hebben)

Voordelen van Google Drive

  • Altijd en overal je bestanden bereikbaar!
  • Computer kapot of hardeschijf gecrashed? Zet een nieuwe computer neer en je hebt alles weer!
  • Eenvoudig bestanden met anderen delen. Geen gezeur meer met de grote bijlages in email.
  • Revisies! Standaard worden er oudere versies van bestanden bewaard. Mocht je per ongeluk iets overschrijven heb je dit zo weer terug.
  • Nog een prullenbak. Mocht je er aan één niet genoeg hebben krijg je er gewoon nog één. De volgende dag toch spijt dat je iets verwijderd hebt? Met een paar klikken heb je het weer terug!
  • Gezamenlijk en tegelijkertijd aan bestanden werken.

Nadelen van Google Drive

Naast alle voordelen zijn er helaas ook wat nadelen. Op het moment van schrijven heeft bijvoorbeeld de mobiele app voor Android géén thumbnails ofwel een miniatuur weergave van bijvoorbeeld een afbeelding (Dropbox schijnt dit wel al wel te hebben, of OneDrive dit ook heeft durf ik niet te zeggen). Mocht je dus door mappen bladeren met afbeeldingen dien je ze één voor één te openen om de foto te bekijken (inmiddels is dit wél in de app aanwezig!). Ook is het niet mogelijk om bijvoorbeeld je SD kaart automatisch te synchroniseren zodat wanneer je bijvoorbeeld een foto gemaakt hebt deze automatisch in de cloud komt. Ik ga er vanuit dat Google hiervan op de hoogte is en hoop dan ook zo snel mogelijk een update te zien die deze functionaliteiten toevoegt.

FolderSync

In de tussentijd heb ik wel een handige app gevonden: FolderSync. Met deze app is het mogelijk om backups en synchronisaties in te stellen tussen je telefoon/tablet en heel veel “cloud storage providers”. Daarnaast is er ook ondersteuning voor onder andere FTP. Zo heb ik de betaalde versie van deze app, welke niet heel veel meer te bieden heeft in vergelijking met de gratis variant, maar er zit toch een leuke optie in. Dit naast dat er ook geen advertenties getoond worden! Instant sync: deze optie zorgt ervoor dat wanneer er iets veranderd er automatisch gesynchroniseerd wordt. Stel, zoals eerder als voorbeeld genomen, ik een foto maak wordt dit gedetecteerd en wordt er automatisch gesynchroniseerd.

Er zijn gigantisch veel mogelijkheden in deze app. Zo heb ik bijvoorbeeld de “DCIM” map met daarin alle gemaakte foto’s gekoppeld aan de map “Afbeeldingen/Telefoon” in mijn Google Drive. ’s Nachts ligt mijn telefoon aan de oplader en dan wordt er rond 4 uur een volledige synchronisatie gedaan. Hierbij worden dus zowel nieuwe bestanden op de telefoon naar de cloud gestuurd en nieuw aanwezige bestanden in de cloud naar de telefoon gedownload. Dit gebeurd enkel en alleen wanneer mijn telefoon aan de oplader hangt en wanneer deze verbonden is via wifi. Wanneer dit gesynchroniseerd is en ik zet mijn computer aan worden deze bestanden automatisch op mijn computer gezet en dus ook weer gesynchroniseerd.

Glasvezel

Als laatste nog even een tip voor de inwoners van Heiloo (waar ik zelf woonachtig ben). Vorig jaar hebben wij eindelijk de kans gekregen glasvezel te krijgen in de gemeente. Na een lange tijd wachten is het startschot gegeven en liggen er momenteel aardig wat straten open om deze kabels te trekken. Veel mensen zien het nut van glasvezel niet in. Zo wordt er in de plaatselijke krant “De Uitkijkpost” veel geadverteerd door Ziggo om de klanten te behouden met advertenties ongeveer zoals: “Waarom iets nemen wat je al hebt?” en wordt er veelal gerefereerd naar artikelen waar verteld wordt dat je met de reguliere kabel ook voorbereid bent op de toekomst. Ik zal niemand tegen spreken maar wat in mijn ogen niet goed gedaan wordt is mensen overtuigen van de hoge upload snelheid! De meeste reacties hierop zijn; “Ik upload toch nooit wat”.

Maar er wordt steeds meer in de cloud gedaan en om wat in de cloud te zetten, je raad het al; ben je aan het uploaden! Om maar even mijn huidige Ziggo internet verbinding qua snelheden te vergelijken met het KPN glasvezel abonnement dat ik gekozen heb:

Ziggo (Alles-in-1 plus)

60 Mbps download, dat is omgerekend 7,5 MB per seconde
6 Mbps upload, omgerekend 0,73 MB per seconde

KPN (Standaard alles-in-een)

100 Mbps download én upload, omgerekend 12,5 MB per seconde

Stel dat je 100 GB in de cloud wil zetten, dat duurt bij Ziggo ongeveer 38 uur en bij KPN op glasvezel “slechts” 2,2 uur! Een behoorlijk verschil!

50 GB gratis opslag

Als allerlaatste nog even een voorzichtige tip: Mega. Naar mijn weten de goedkoopste cloud storage aanbieder met de meeste gratis opslag! Ik mag Kim Dotcom (de eigenaar en oprichter van Mega en voorheen van Megaupload) wel maar daar denken velen anderen anders over. Er lopen momenteel nog een aantal zaken tegen hem omtrent onder andere inbreuk maken op auteursrechtelijk beschermd materiaal. Wat de toekomst van Mega is; totaal onbekend. Daarnaast is er nog geen mobiele of desktop applicatie beschikbaar.