Printen zonder printer

Gezien er erg veel bezoekers op deze pagina komen vanuit zoekopdrachten met de vraag of het mogelijk is om te printen bij de Albert Heijn: je kan niet printen bij de Albert Heijn! Wil je wat af laten drukken? Vraag je vrienden, buren, ga naar de bibliotheek of een computer zaak. Hieronder leg ik enkel een idee uit om te kunnen printen bij een winkel in de buurt.

Pas geleden was ik in Aken, een plaats in Duitsland dicht bij de Nederlandse grens. Hier kwam ik heel veel printshops tegen, een fysieke winkel waar je heen kan gaan om iets te laten afdrukken. Hier in de omgeving weet ik er geen te vinden, maar wanneer ik Google kom ik wel een aantal Nederlandse bedrijven tegen die dit doen. Wellicht komt het volgende gelijk in je op: iedereen heeft toch wel een printer? Waarom zou je daar iets laten afdrukken?

Nee, niet iedereen heeft een printer. Voorheen werkte ik bij WDB Trading, een computer winkel in Heiloo waar geregeld iemand langs kwam met de vraag of we niet even wat konden uitprinten. Er zijn dus zeker mensen die geen printer hebben! Niet zo zeer omdat men het niet kan betalen, maar omdat men weinig print. Inktpatronen kunnen uitdrogen en laser printers zijn veelal duurder in de aanschaf, deze zijn vaak voordeliger wanneer er juist veel geprint wordt. Sommige mensen willen dus bewust geen printer.

Het idee van printen zonder printer

Een printshop, maar dan net even anders dan anderen. De meeste printshops zijn winkels met een aantal printers waar je naar toe kan met bijvoorbeeld een usb-stickje met daarop hetgeen dat je afgedrukt wilt hebben. Sommige printshops maken het makkelijker doordat de gewenste documenten via hun website geüpload kunnen worden. Deze kunnen dan vanaf een bepaald tijdstip afgehaald worden of deze worden per post toegezonden. Het idee is om de stap van het handmatig uploaden er tussenuit te halen door middel van een printer driver.

De werkwijze

Je gaat naar de website van de printshop waar je print-tegoed koopt, je betaald met iDEAL bijvoorbeeld €10,-. Voor dit bedrag kan vervolgens geprint worden. Hierna dien je een programma te installeren, ofwel een soort van printer driver. Vervolgens kan je gewoon op de afdrukken knop drukken in elk programma, waarna een venster opent met de mogelijkheden. Hier komen alle papier formaten en soorten te staan, er kan gekozen worden voor de kwaliteit en men krijgt te zien wat het kost. Na op de “printen” knop gedrukt te hebben wordt het bedrag van het tegoed afgehaald en (afhankelijk van de keuze) kan het vanaf een aangegeven tijdstip gehaald worden of wordt alles toegezonden.

Een gat in de markt?

Ik denk het niet, maar het is naar mijn idee zeker een leuk concept. Misschien leuk voor bedrijven die al bezig zijn in de visitekaartjes, flyers of posters afdrukken. Of juist wel een gat in de markt wanneer de driver standaard op pc’s geïnstalleerd staat, er ook apps komen voor Android en iOS en er veel afhaalpunten zijn. Denk bijvoorbeeld aan een Albert Heijn, hier staan al kopieerapparaten. Vervang deze door geavanceerde printers waarbij er ook een mogelijkheid komt om pas te printen wanneer je daar toch bent voor de boodschappen. Na de opdracht verstuurd te hebben krijg je een uniek code, ga met deze naar de Albert Heijn, toets deze in op de printer en alles wordt afgedrukt. Mensen die niet willen dat anderen zien wat je afdrukt is dan ook uit de weg geholpen.

Dit idee zelf uitwerken is simpelweg niet mogelijk, maar mocht je er iets in zien? Ik hoor graag!

Update 19-01-2016: Het bedrijf Veenman, onderdeel van Xerox is een pilot gestart met een soortgelijk concept bij Bruna winkels, zie Tweakers of de website van het concept: Innoprint.