Verzekering, gas en energie checker

Elk jaar een emailtje met daarin het beste aanbod voor al je verzekeringen én je energie contract? Dat lijkt mij ideaal!

De omgekeerde verzekeringswereld

Het idee is vrij simpel, in plaats van dat ik elk jaar naar vergelijkingswebsites of direct naar verzekeraars opzoek ga naar het beste aanbod; komt het aanbod naar mij. Een website waarop je jouw gegevens op kan geven, wat voor auto/motor/brommer heb je (kenteken, bouwjaar, etc)? Hoeveel gas en stroom verbruik je? Bij welke leveranciers en verzekeringsmaatschappijen zit je nu? Wat betaal je daar? Wie is je werkgever (voor eventuele collectiviteitskorting)? Enzovoorts. Na het opgeven van alle gegevens wordt er gekeken of er iets beters te vinden is. Wanneer dat het geval is krijg je een persoonlijk aanbod afgestemd op de door jouw ingevoerde gegevens met bij alle “onderdelen” een top 5 met de voor en tegens van die leverancier of maatschappij. Heb je al de beste verzekering of het beste energie contract? Dan zal dit uiteraard ook netjes medegedeeld worden met eventueel een bedrag erbij wat je bespaard hebt door daar te zitten. Vervolgens krijg je elk jaar een mailtje met opnieuw een persoonlijk aanbod. Vóórdat je dit aanbod in de mail krijgt zal er nog even een controle email verzonden moeten worden of de door jouw eerder opgegeven gegevens nog kloppen. Mocht je bijvoorbeeld net verhuist zijn of je hebt net je auto verkocht moet de mogelijkheid er wél zijn om de gegevens aan te passen.

Het idee uitwerken

De website maken is geen probleem, uitgebreid formulier erop waar even goed over nagedacht dient te worden. Koppeling met de RDW database en een postcode database voor de validatie van de gegevens en vervolgens deze data in een database wegschrijven. Het knelpunt om van dit idee werkelijkheid te maken is de informatie van energieleveranciers en verzekeringsmaatschappijen. Deze informatie is niet zo even van het internet te plukken, je moet met een goed business plan komen én waarschijnlijk met een zak geld wil je toegang krijgen tot deze informatie. Dit niet bij één verzekeraar maar bij alle verzekeraars! Dan nog de energieleveranciers… ik heb contact gehad met enkele (tussen)partijen en zou toegang tot deze informatie kunnen krijgen. Echter heb ik dan de informatie van een handjevol partijen en ik wil dan natuurlijk van alle partijen de informatie hebben, anders is het niet transparant genoeg. Dat zal lastig worden omdat er ook vast en zeker partijen zijn die helemaal niet mee willen doen aan dit feestje… bij vergelijkingswebsites als bijvoorbeeld Independer zijn ook niet alle verzekeraars te vinden (dat wellicht te verklaren is doordat Achmea 77% van de aandelen bezit).

Plan B: investeerders bij elkaar krijgen, de perfecte website opzetten en gigantisch veel reclame maken zodat de meeste partijen vanzelf wel komen. Dan alsnog een directe koppeling met de systemen van de betreffende partij zoals bij “Plan A” of de partijen de mogelijkheid geven om aan de achterkant van de website écht een persoonlijk aanbod te laten doen. Of dat gaat werken? Alle partijen dienen dan voor alle aanmeldingen op de website elk jaar een persoonlijk aanbod te doen. Daar gaan aardig wat uren inzitten…

Het verdienmodel?

Dat zit wel goed, via affiliate marketing wordt er in de energie en verzeker wereld héél veel geld verdient. Stel je sluit via deze link een autoverzekering af bij Centraal Beheer Achmea dan ontvang ik daar (op het moment van schrijven) maar liefst €95,- voor! Dan zit er nog een affiliate partij tussen mij en Centraal Beheer Achmea die ook een percentage krijgt… Bijvoorbeeld Independer zal dit direct geregeld hebben en zal dus nóg meer commissie per “sale” krijgen!

Is dit idee er niet al?

Halverwege vorig jaar (2014) heb ik het bedacht en ben ik opzoek gegaan naar de mogelijkheden om het uit te werken. Doordat het vrij lastig is om de informatie van energieleveranciers en verzekeringsmaatschappijen te krijgen is het idee op mijn “todo list” gekomen, tot ik gisteren (13-05-2015) een reclame zag van Independer waarin ze hun “jaarchecker” promoten. Ongeveer hetzelfde idee maar dan enkel voor autoverzekeringen, alleen mogelijk wanneer je je verzekering via hun hebt afgesloten én slechts mogelijk bij 6 verzekeraars. Helemaal hetzelfde is het niet maar de gedachte is wél hetzelfde.

Ik denk dat Independer het wel verder zal uitbreiden… denk je dat dit idee beter is of beter uitgewerkt zal worden en zie je hier wat in? Als je mij kan helpen, ik hoor graag!