Ik ben zelf geen fanatieke vuurwerk liefhebber, maar met een aantal mooie potten en vuurpijlen het nieuwe jaar in vindt ik hartstikke leuk.

Vuurwerk kopen

Zoals velen koop ik mijn vuurwerk gewoon in de buurt, ik rij geen stad en land af om dat ene pareltje voor de beste prijs op de kop te tikken. Ik kijk echter wél naar mijn portemonnee en loop dus niet de eerste de beste winkel binnen. Elk jaar ligt de brievenbus weer vol met allerlei folders, veel winkels verkopen hetzelfde vuurwerk en op die manier is het makkelijker vergelijken. Niet van alle vuurwerkwinkels krijg je een folder en dus kan het behoorlijk in prijs schelen door ook online te kijken. Vaak krijg je door online te bestellen nog extra korting of vuurwerk ook!

Vuurwerk in België of Duitsland kopen

Vorig jaar werd er voor zo’n 70 miljoen euro vuurwerk de lucht in geschoten, volgens statistieken is dat minder dan vorige jaren. Dit komt mede door de crisis, maar ook doordat mensen naar het buitenland gaan. In België en Duitsland is het vuurwerk namelijk veel goedkoper en wordt er in Duitsland zelfs gewoon vuurwerk in de supermarkt verkocht. Let echter wel op, vuurwerk uit het buitenland wordt in Nederland als illegaal gezien! Ondanks het prima vuurwerk is dat in het land waar je het koopt gewoon goedgekeurd is. Onder andere door de hoge prijzen zakt het aantal zoekopdrachten naar vuurwerk zelfs:

Vuurwerk online vergelijken

Bij de vuurwerk liefhebbers is de website Vuurwerkcrew een welbekende, echter is dit een forum waar het soms aardig zoeken is om hetgeen te vinden waar je naar opzoek bent. Gemakkelijker zijn websites als Vuurwerkbieb of Freakpyromaniacs, hier staat vrijwel al het vuurwerk op dat te koop is in Nederland. Het nadeel is dat men daar alleen de gemiddelde prijs toont of slechts een aantal winkels die betalen om op de website weergegeven te worden. Ook kan er niet op specificaties van vuurwerk vergeleken worden en dus is het alsnog lastig het geheel te vergelijken.

Eind vorig jaar heb ik de website vuurwerk-vergelijken.nl opgezet met het idee een transparante en goede vuurwerk vergelijker te maken. Om dit mogelijk te maken is er natuurlijk informatie over vuurwerk nodig (omschrijvingen, afbeeldingen en specificaties), na veel bellen en emailen is hier maar lastig aan te komen. Vuurwerk is een beetje een “grijze markt”, importeurs en winkels zien dus liever niet dat dit transparant wordt middels bijvoorbeeld een prijs vergelijker. Op vuurwerkcrew had ik over mijn idee een topic geopend met veel positieve reacties van bezoekers, helaas werd ook hier weer bevestigd dat men het liever niet wil doordat dit topic inmiddels verwijderd is.

Op de website zou het mogelijk moeten worden om uiteraard producten te vergelijken, op specificaties én op prijs, maar ook vuurwerk en winkels te beoordelen, verlanglijstjes te maken, video’s toe te voegen aan producten en zo zijn er nog tal van andere leuke en handige ideeën te verzinnen om er een fantastische vuurwerk vergelijker van te maken. Het geheel natuurlijk in een responsive website zodat alles goed schaalt op tablets en smartphones.

Zoals bij de meeste vergelijkingswebsites leveren de winkels prijslijsten aan, in de vuurwerk wereld zal dit lastig worden en dus had ik bedacht dat bezoekers de prijzen van winkels kunnen opgeven. Op die manier hoef ik dit niet elk jaar op te zoeken bij de 100den winkels die vuurwerk verkopen, uiteraard zal hier wel een controle op moeten komen. Helaas is het project stil komen te liggen doordat ik niet aan product informatie kan komen, dus:

Kan je mij helpen aan vuurwerk informatie? Of kan je mij op een andere manier helpen om van dit concept werkelijkheid te maken? Ik hoor graag!

Updates

27-03-2017: De code is open-source gemaakt en staat op Github: https://github.com/royduin/vuurwerk-vergelijken