Huisartsen hebben het elke dag hartstikke druk met het ontvangen van mensen, hun klachten en verhalen aanhoren, waarvan veel terugkerende personen. Als er iets aan de hand is komt het geregeld voor dat er een vervolg afspraak gemaakt wordt om de verloop in de gaten te houden. In sommige gevallen is het niet nodig om hiervoor fysiek aanwezig te zijn, zo zie je dat steeds meer telefonisch geregeld wordt. Dit gaat niet altijd op, wanneer je toch echt even persoonlijk contact wilt hebben of je iets moet laten zien.

Het idee, een huisartsen app

Een app waarmee je kan video bellen met je huisarts, misschien dat Skype hiervoor ook voldoet. Het nadeel daarvan is dat iedereen je kan “bellen” wanneer je online bent. Als de huisarts in gesprek is met een patiënt is het niet prettig als er allemaal mensen “bellen”. Misschien dat er alternatieven zijn die dit probleem uit de weg helpen en mensen dus tussen afgesproken tijden met elkaar in contact kunnen komen. Ik ben dit echter nog niet tegen gekomen.

De werking van de huisartsen app

Je download de app op je mobiel of tablet (eventueel ook via een website mogelijk voor op de pc) en je kan een verzoek voor een afspraak indienen, dit kan zowel gesproken als getypt, waarbij eventueel een foto of video toegevoegd kan worden. Hierbij kan je kiezen voor een video of fysieke afspraak, uiteraard kan je een voorkeur voor tijd en datum opgeven. Wanneer de huisarts hiervoor kiest zou het uiteraard ook mogelijk zijn om zelf je afspraak in te plannen, echter denk ik dat een huisarts dit liever zelf doet. De huisarts ontvangt het verzoek en plant deze in met daarbij een duur van de afspraak, bij een fysieke afspraak is dit meestal 15 of 30 minuten. Vervolgens ontvang je een notificatie zodra de afspraak ingepland is en een herinnering zodra deze bijna is.

Mocht de afspraak om 16:00 zijn en ingepland staan voor 15 minuten, dan kan je de video sessie starten tussen 15:55 en 16:10. Zoals telefonisch ook vaak het geval wordt je eerst even in een wachtrij geplaatst, zodra de huisarts er klaar voor is start het gesprek. Dit zou dan net als bij Skype moeten worden, je ziet elkaar (door de camera van je telefoon, tablet of pc) en kan eventueel typen en foto’s toesturen.

Of het gaat werken en of het er ooit komt? Dat is afwachten, wil je dit of een soortgelijk idee uitwerken? Ik hoor graag! Ik help er graag aan mee.