Social media voor je auto

Door 25 januari 2014Ideeën & Concepten

Ik ben een trotse eigenaar van een Subaru Impreza, voordat ik deze auto kocht heb ik eerst veel Marktplaats in de gaten gehouden. Later kwam ik Subaru Club Nederland tegen waar alle Subaru liefhebbers bij elkaar zitten. Op de website van de club heb ik mij aangemeld, mij voorgesteld en vervolgens veel gelezen over de Subaru Impreza. Na wat kennis opgedaan te hebben van het merk en de auto, kwam ik een advertentie op het forum tegen van een club lid die zijn auto in de verkoop had. Een afspraak gemaakt en voor ik het wist was ik de nieuwe eigenaar! De vorige eigenaar had de volledige geschiedenis van zijn auto op het forum staan wat erg leuk, maar ook handig is om te lezen. Daar heb je toch wat meer aan dan enkel een onderhoudsboekje.

Na enige tijd de auto in mijn bezit te hebben, heb ik wat dingen veranderd aan de auto. Gezien de vorige eigenaar ook de geschiedenis op het forum gezet had, ben ik hier ook mee begonnen. Wat voor erg leuke, maar ook nuttige reacties zorgt. Na verschillende aanpassingen aan de auto merkte ik op hoe onhandig zo’n forum eigenlijk is (Subaru Club Nederland gebruikt phpBB). Een kleine opsomming:

 • Doordat foto’s niet op het forum zelf geüpload kunnen/mogen worden, dienen deze van een externe bron ingeladen te worden. Dit zorgt er geregeld voor dat foto’s niet meer bereikbaar zijn (doordat de foto’s van de externe bron niet bereikbaar of verwijderd zijn) en dat sommige foto’s nogal klein zijn (doordat veel afbeelding hosting sites afbeeldingen verkleinen).
 • Wanneer iemand reageert op een bericht en je wilt weten wat voor auto diegene heeft dien je eerst zijn “voorstel bericht” op te zoeken.
 • In het “voorstel bericht” plaats je updates, ofwel wijzigingen die je aan je auto gedaan hebt. Doordat het één topic is kan hierop gereageerd worden door andere gebruikers en heb je geen mooi overzicht van updates meer.
 • Subaru Club Nederland heeft geregeld evenementen (naar het circuit of toertochten), ook hier is het erg lastig om overzicht te houden wie wel/niet heen gaat.

Het idee

Er zijn erg veel vormen van social media, allemaal gericht op een persoon. Het idee is om een platform op te zetten gericht op je auto. Je maakt een account aan en voeg vervolgens je auto toe, hierbij kunnen afbeeldingen, specificaties en een omschrijving toegevoegd worden. Wanneer je iets toevoegt of veranderd aan je auto kan je een update aanmaken, met hier ook weer een omschrijving en afbeeldingen. Uiteraard kan overal op gereageerd worden door andere gebruikers. Voor mij tegenwoordig vanzelfsprekend dient de website volledig responsive te zijn, zodat de website ook prima op telefoon en tablet te gebruiken is.

Tevens een mogelijkheid om clubs aan te maken en te beheren. Zo kan Subaru Club Nederland bijvoorbeeld de club op de website plaatsen waarna gebruikers zich bij de club kunnen aansluiten. Daarbij de keuze voor een open club (waarbij iedereen zich kan aanmelden) als een gesloten club (waarbij de club beheerder zelf gebruikers kan toevoegen). Zo kan ik nog wel even doorgaan met nog meer ideeën als bijvoorbeeld:

 • Evenementen, hier kunnen gebruikers zich voor aanmelden waarna eventueel een “treintje” georganiseerd kan worden. Ofwel afspreken op een bepaalde locatie om met meerdere mensen uit de buurt naar het evenementen toe te rijden.
 • Garages, ervaringen over garages delen.
 • Vraag en antwoord, waar gebruikers vragen kunnen stellen.
 • Vraag en aanbod, een marktplaats voor gebruikers.

Maar de club websites en forums dan?

Veel auto clubs hebben al hun eigen website en forum en willen bijvoorbeeld niet dat iedereen naar hun evenement komt. Daarvoor zal er een functionaliteit moeten komen om bijvoorbeeld evenementen voor een specifieke club aan te maken waarbij alleen club leden zich aan kunnen melden. Om de club sites niet geheel te passeren de mogelijkheid om je profiel te “embedden” in een topic op de site van de club. Op die manier hoef je ook niet alle informatie zowel op de club site als het platform te zetten.

En de privacy?

Niet iedereen wil met zijn gegevens en zijn auto het internet op, daarom de keuzes:

 • Iedereen mag mijn gegevens bekijken
 • Enkel ingelogde gebruikers mogen mijn gegevens bekijken
 • Enkel leden van de clubs waar ik aangesloten ben mogen mijn gegevens bekijken
 • Niemand mag mijn gegevens bekijken

Tevens zou het erg mooi zijn als er een filter mogelijkheid komt om kentekens op foto’s te verbergen.

De concurrentie

Bestaat dit idee niet al? Jazeker! Bijvoorbeeld:

 • Autoweek, deze site is meer gericht op de algemene auto rijder en niet zo zeer op de liefhebbers/tuners. Daarnaast is het hier simpelweg een auto profiel, géén updates, evenementen, enzovoorts.
 • Your Virtual Garage, deze site bestaat inmiddels niet meer maar was een soortgelijk idee.
 • FQuick, een Engelstalige website waar voornamelijk Amerikanen op zitten.
 • CarRelation, gericht op oldtimers.
 • TuneZup, soortgelijk aan het idee, maar hier is het meer gericht op de verkoop van auto’s en onderdelen dan dat het een community is.
 • CarDomain, naar mijn weten de grootste speler waarop ook weer veelal Amerikanen zitten.

Met de eerder genoemde ideeën en het gebruik van de nieuwste technieken denk ik het platform zeker te kunnen onderscheiden van de hierboven genoemde “concurrenten”.

De vorderingen

In het vorige jaar heb ik de basis neergezet, hierbij heb ik gekozen voor de naam Fastr (inderdaad, zonder E). Er zijn destijds ook gesprekken gevoerd om samen te werken met een aantal clubs en organisaties om het idee een succes te laten worden. Door tijdgebrek is het idee/project stil komen te liggen, onder andere de clubs en evenementen dienen nog verder ontwikkeld te worden, én de site dient onder de aandacht gebracht te worden.

Op het moment van schrijven ben ik de enige actieve gebruiker. Dit omdat ik middels het platform gemakkelijk mijn updates bij kan houden welke ge-embedded zijn op het forum van Subaru Club Nederland (en tevens hieronder).

Geïnteresseerd om samen te werken en van dit idee een succes te maken? Ik hoor graag!

Updates

26-03-2017: De sourcecode staat op Github: https://github.com/royduin/fastr

Mijn Subaru Impreza!

Huisartsen app
Volgende bericht